testaere-acumulatori-auto
Testare Acumulator auto
20 lei
Verificare Capacitate (SOC)
Verificare Voltaj
Verificare Sanatate Baterie (SOH)
Verificare Curent la Pornire
Testare Încarcare Alternator
Raport Printat

Cand se recomanda testarea bateriei auto?

Când vine vorba de bateriile auto, căldura de vară este mai dăunătoare decât frigul de iarnă. Deși acest lucru poate părea contraintuitiv, temperaturile mai ridicate au un efect mai mare asupra chimiei interne care produce energie. Nu este vorba doar de temperatura aerului. Vara face căldura sub capotă mai mare și determină defecțiunea bateriei. În consecință, un număr mare de șoferi ajung să rămână blocați pe marginea drumului în timpul verii. În vara anului 2022, un studiu a demonstrat că au avut loc 2 milioane de apeluri de urgență legate de bateriile auto.

John Galeotafiore, responsabil cu testarea bateriilor auto pentru Consumer Reports, afirmă: „Inspecția de rutină este la fel de importantă pentru baterie ca și pentru restul mașinii”. El spune că proprietarii mașinilor ar trebui să fie proactivi în ceea ce privește repararea și înlocuirea bateriei pentru a evita blocarea pe șosele.

Bateriile auto sunt proiectate pentru a furniza cantități mari de curent electric pentru perioade scurte, în special în timpul pornirii motorului. Ele oferă, de asemenea, un flux constant de putere către sistemul electric al vehiculului atunci când motorul este pornit și ajută la stabilizarea tensiunii pentru a asigura funcționarea corectă a diferitelor componente ale vehiculului. Bateriile auto au o durată de viață de la trei până la cinci ani. Rutina de întreținere a proprietarului ar trebui să includă inspecții regulate; cu toate acestea, este deosebit de important să se verifice starea bateriei înainte de a face o călătorie lungă. În timpul inspecției, mecanicul ar trebui să verifice cât de încărcată este bateria, cât de bune sunt bornele și cât de bine este fixată bateria în compartimentul motorului. De asemenea, se spune că prea multe vibrații pot scurta durata de viață a bateriei. Din fericire, pentru majoritatea bateriilor nu mai trebuie să se verifice nivelul de electroliți, fapt ce scurtează puțin toată rutina.

Galeotafiore recomandă testarea bateriei mașinii o dată pe an, după doi ani dacă locuiți într-un climat mai cald sau după patru ani dacă locuiți într-un climat mai rece. În acest fel, îi este testată capacitatea de a menține tensiunea în timpul utilizării, iar rezultatele vă vor spune când este timpul să cumpărăți una nouă.

Vârsta bateriei este un alt indicator puternic că ar trebui să luați în considerare achiziționarea unei noi baterii. Un sticker lipit în partea de sus sau în lateral poate indica data fabricației. O baterie care a fost produsă în iulie 2023 va avea codul numeric 7/23 sau codul alfanumeric G3 sau G-3. A indică ianuarie, B indică februarie și așa mai departe. (Litera I nu este inclusă.). Pentru a înlocui bateria, cumpărați una care are mai puțin de șase luni, cel mai bine trei luni sau chiar mai nouă.